Κυριακή

Ιανουαρίου 7 : Σύναξη του Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη



Αυτή είναι η δεύτερη ημέρα της εορτής των Θεοφανείων, κατά την οποία καλούμαστε στις εκκλησίες του Θεού, να ποιήσουμε λειτουργική σύναξη προς τιμή του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Γιατί αυτός απ όλους τους προφήτες αξιώθηκε να δεί με τα μάτια του εσαρκωμένο τον Θεό, να απλώσει την χείρα του στην κορυφή Του για να Τον βαπτίσει, να δει με τα μάτια του το άγιο Πνεύμα καταβαίνον εν είδει περιστεράς στην κορυφή Του, να ακούσει με τα αυτιά του την φωνή του Θεού Πατέρα να Τον μαρτυρεί Υιό του Αγαπητό.

Αυτή την δεύτερη ημέρα είδε ο Πρόδρομος τον Χριστό στο ακροποτάμιο του Ιορδάνου και μαρτύρησε και πάλι ότι "Ιδε ο Αμνός του Θεού, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου". Πιστοποίησε φανερά ότι για Εκείνον του είχε αναγγείλει ο Θεός ότι "σε όποιον δεις το Πνεύμα το Άγιον να καταβαίνει, αυτός είναι πού βαφτίζει με άγιο Πνεύμα, ο Χριστός". Έπειτα, δήλωσε την κατωτερότητα του έναντι του Χριστού αλλά και την διαφορά του δικού του βαπτίσματος με το βάπτισμα του Χριστού. Προέτρεψε τους μαθητές του να Τον ακολουθήσουν. Αναπαύτηκε η ψυχή του και θέλησε να αποσυρθεί από το προσκήνιο διότι επληρώθη η αποστολή του.

Αυτή λοιπόν η δεύτερη ημέρα των Θεοφανείων φανερώνει στον κόσμο την επίσημη μαρτυρία του μεγαλύτερου Προφήτη για την μεσσιανικότητα του Κυρίου Ιησού Χριστού και την θεία αποστολή Του. Είναι η επανάληψη της μαρτυρίας των θεοφανείων. Αυτή την φορά όχι μόνον από τον Ουρανό, αλλά από την γή. Έτσι αυτό που απεκαλύφθη στα Θεοφάνεια κατά την βάπτιση, το απ αιώνος μυστήριον, τώρα μεταφέρεται από άνθρωπο σε ανθρώπους και κηρύττεται διά του ευαγγελίου στα πέρατα.

Γι αυτό και εμείς συναχθέντες στις εκκλησίες τιμάμε τον Πρόδρομο του Χριστού και λαμβάνουμε απ αυτόν τις χάρες της μαρτυρίας, του ευαγγελισμού και των ιαμάτων που δαψιλεύει στους προσκυνητές και φίλους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου