Τρίτη

23 Μαΐου: Μαρίας του Κλωπά της μυροφόρου

Η αγία Μαρία ήταν σύζυγος του Κλωπά και συγγενής του Κυρίου. Κατά ορισμένους ερμηνευτές Κλωπάς ήταν ο αδελφός του Ιωσήφ του Μνήστορος, κατ'άλλους ετεροθαλής αδελφός της Υπεραγίας Θεοτόκου, από τον πατέρα της
Ιωακείμ. Γι αυτό και αναφέρεται στον ευαγγελιστή Ιωάννη ως "αδελφή μητρός του Ιησού", όπου αδελφός και αδελφή, ονομάζονται κατά την γλώσσα της εποχής οι κοντινότεροι συγγενείς.Η αγία Μαρία, πιστή έως τέλους στον Διδάσκαλο της , συναναβαίνει με την Παναγία από την Γαλιλαία ακολοθώντας τον Κύριο, παρευρίσκεται στον Σταυρό,και συναριθμείται στον κύκλο των αγίων μυροφόρων γυναικών πού έσπευσαν λίαν πρωΐ της μιάς σαββάτων να μυρίσουν το Σώμα του Κυρίου. Ετελειώθη ειρηνικά στα Ιεροσόλυμα, αφού αφιέρωσε τον εαυτό της στην διακονία των πρώτων χριστιανών στα Ιεροσόλυμα.

Το γεγονός πώς ο ίδιος ο σαρκωμένος Θεός, επέλεξε τινές των ανθρώπων να είναι και να ονομάζονται κατά σάρκαν συγγενείς του είναι από μόνο του εξαιρετικά τιμητικό. Παρόλα ταύτα βλέπουμε στο δ΄ευαγγέλιο τους "ιδίους" του Χριστού να μην τον παραδέχονται στην αρχή της διδασκαλίας Του, αλλά και να διαδίδουν αφού και οι ίδιοι το πιστεύουν πώς μαίνεται.Αργότερα και μόνον μετά την Πεντηκοστή αποτελούν στύλους της πίστης της πρώτης Εκκλησίας. Η αγία Μαρία όμως αποτελεί ίσως μια εξαίρεση, αφού ακολουθεί τον Κύριο έως και τα τραγικότερα γεγονότα της ζωής του με εξαιρετική αυτοθυσιαστική αγάπη. Ο ίδιος ο Κύριος είπε πώς συγγενείς του αληθινοί είναι όσοι τηρούν το θέλημα του ουράνιου Πατέρα Του. Συγγένεια με τον Χριστό σημαίνει τήρηση των εντολών της διδασκαλίας Του, όχι απλά ενστερνισμός αλλά εναρμόνιση του όλου εαυτού με το ευαγγέλιο και ζωή αγώνα ώστε όχι να μιμηθούμε αλλά να συγγενέψει κανείς πνευματικά με τον Χριστό, να γίνει Χριστός ο ίδιος!Με την ευρεία έννοια όλοι οι άνθρωποι του Θεού συγγενεύουν με Εκείνον και είναι όχι μόνο τέκνα του και αδελφοί Του κατά την ηθική αλλά και την πνευματική έννοια. Η αγία Μαρία του Κλωπά μετέβαλε την φυσική σε αληθινά πνευματική συγγένεια και η πραγματική τιμή της είναι ότι ονομάζεται αληθινή συγγενής του Χριστού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου