Πέμπτη

19 Μαΐου: Αγίου Ιωάννου της Σάντα Κρούζ



Ο άγιος νέος ιερομάρτυρας Ιωάννης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1937. Μετοίκησε στην Αμερική όπου δημιούργησε μια εν Χριστώ οικογένεια,χειροτονήθηκε ιερέας και αφού αναλώθηκε στην ιεραποστολή ως καλός εργάτης του αμπελώνα, κατέληξε στην Σάντα Κρουζ, εφημέριος στον εκεί Ιερό Ναό του αγίου Προφήτη Ηλία.


"Ήταν μία ευαίσθητη και όμορφη ψυχή ο πατήρ Ιωάννης. Έγραφε και θρησκευτικά ποιήματα και τον συγκινούσαν πολύ τα θαύματα της Παναγίας και οι βίοι των Αγίων. Ζητούσε από τον Γέροντα Δωρόθεο να του στέλνει βιβλία για να κάνει κηρύγματα. Το ιεραποστολικό του έργο όμως, ενόχλησε κάποιους και άρχισαν να του κάνουν απειλητικά τηλεφωνήματα και να του στέλνουν απειλητικά γράμματα για να σταματήσει το κήρυγμα. Όμως τότε εκείνος έγινε πιο φλογερός και έλεγε: «Όσο τα μάτια μου έχουν νερό εγώ θα κηρύττω τον Χριστό και την Ορθοδοξία».

Όταν μάλιστα συνέστησε στους χριστιανούς να προφυλαχθούν από τις παγίδες του αντιχρίστου και να μην πάρουν το χάραγμα, άρχισαν πιο έντονα τ' απειλητικά τηλεφωνήματα για την ζωή του.

Στις 17 Μαΐου του 1985 μ.Χ. το βράδυ, πήρε τηλέφωνο τον Γέροντα Δωρόθεο στην Άνδρο και του ζητούσε πληροφορίες για τα θαύματα της Παναγίας της Μυροβλύτισσας γιατί ήθελε να κάνει κήρυγμα την Κυριακή. Την άλλη μέρα στις 18 Μαΐου ο πατήρ Ιωάννης ήταν μόνος του στο σπίτι μαζί με τον γιο του Φώτιο. Η πρεσβυτέρα είχε πάει στο σπίτι της κόρης τους Μαρίας. Το αγόρι βγήκε για λίγο έξω με τους φίλους του και ο πατήρ Ιωάννης πήγε στην Εκκλησία να την ετοιμάσει και να γράψει το κήρυγμα. Το αγόρι γύρισε αργά στο σπίτι, είδε ότι ο πατέρας του έλειπε και πήγε ανήσυχο να τον βρει στην Εκκλησία. Και τότε αντίκρισε το φοβερό θέαμα. Τον πατέρα του κατακρεουργημένο και αγνώριστο. Τον είχαν βρει μόνο του και τον βασάνισαν χτυπώντας τον στο κεφάλι με σφυρί, και το σώμα του το κατακρεούργησαν με το μαχαίρι. Και όπως διαπίστωσε η αστυνομία, επειδή εκείνος σπαρταρούσε, πήραν τον σταυρό του με την αλυσίδα και τον έπνιξαν. Το αίμα του που χύθηκε από τις πληγές του και πλημμύρισε το δάπεδο του Ιερού Ναού το χρησιμοποίησαν για να γράψουν δικά τους συνθήματα στους τοίχους του Ιερού Ναού και το 666. Ήταν σατανιστές."(impantokratoros.gr)


O άγιος Ιωάννης βρήκε όχι μόνον μαρτυρικό θάνατο, αλλά και προφητικό τέλος. Μαρτύρησε μεταξύ "ναού και θυσιαστηρίου", ως ο Ζαχαρίας ο Δίκαιος, υιός Βαραχίου και ως θύμα αθώον και ευπρόσδεκτον στον Κύριο των αγνών νηπίων ως ο παλαιός εκείνος Άβελ, του οποίου το αίμα έκραζε από την γη! Αν είχαμε πνευματικά μάτια όπως οι μεγάλοι πατέρες της ερήμου, θα υψώναμε το βλέμμα σε αυτήν την γη την μαρτυρική, πού έγινε καταφύγιο κάθε δαιμονίου και πνεύματος ακαθάρτου και θα φρίτταμε από τον λυσσαλέο πόλεμο και την δολοφονική μανία του Εχθρού ενάντια στην Εκκλησία την Νύμφη του Χριστού και τα εκλεκτά της τέκνα. Άσαρκοι και ένσαρκοι εργάτες συνενεργούν στο μυστήριον της ανομίας, πού ήδη ενεργείται εν τω κόσμω. Ατσάλινη πίστη και θέληση χρειάζεται και ανάθεση των πάντων σε Εκείνον που θα εκδικηθεί για τους φέροντας τον λευκό χιτώνα τους κάτωθεν του θυσιαστηρίου και τελικό νικητή του μεγάλου πολέμου. Το Αρνίον το Εσφαγμένον εξήλθεν νικών του νικήσαι. Ας έχουμε λοιπόν πλήρη εμπιστοσύνη σε Αυτόν.Ο καιρός γαρ εγγύς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου