Τετάρτη

17 Μαΐου:Μνήμη της Αλώσεως και Πυρπολήσεως της Ιερουσαλήμ από τους Πέρσες



Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων τελούσε κατά την ημέρα αυτή λειτουργική Σύναξη στο ναό της Αναστάσεως, για την θλιβερή ανάμνηση της καταστροφής και πυρπολήσεως της Αγίας Πόλεως από τους Πέρσες το 614 μ.Χ. Κατά την εορτή αυτή εψάλλετο ιδιαίτερη Ακολουθία, της οποίας διασώθηκαν Στιχηρά και Κανόνας μέχρι της ζ' Ωδής. Την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Πέρσες περιέγραψε με λεπτομέρειες ο σύγχρονος αυτής αγιοσαββίτης μοναχός Αντίοχος Στρατήγιος.


Η επίθεση των Περσών κατά της Ιερουσαλήμ άρχισε στις 15 Απριλίου. Οι εχθροί εισέβαλαν στην πόλη, όπως τα εξαγριωμένα άγρια κτήνη. Οι Χριστιανοί κατέφυγαν σε σπήλαια, τάφρους, δεξαμενές και ναούς, προκειμένου να σωθούν. Οι κατακτητές δεν έδειξαν οίκτο. Δεν σεβάσθηκαν ούτε άνδρες, ούτε γυναίκες, ούτε παιδιά, ούτε βρέφη, ούτε νέους, ούτε γέροντες, ούτε μοναχούς, ούτε κληρικούς. Ο βασιλέας των Περσών Χορσόης βοηθούμενος από 20.000 Ιουδαίους εξάλειψε κάθε χριστιανικό οικοδόμημα και 80.000 Χριστιανοί μαρτύρησαν. Τότε μεταφέρθηκε στην Περσία αιχμάλωτος ο Πατριάρχης και ο Τίμιος Σταυρός. Αλλά με την αναχώρηση του Χοσρόη φαίνεται ότι ο Περσικός ζυγός δεν συνέχισε να είναι σκληρός, διότι ο Επίσκοπος Μόδεστος, που αντικατέστησε πρόσκαιρα τον Πατριάρχη, κατόρθωσε να οικοδομήσει έστω και πρόχειρα το ναό της Αναστάσεως και άλλους ναούς( saint.gr)





Η πραγματική άλωση της ψυχής μας από τον Χριστό και η πυρπόληση της από την θεϊκή αγάπη είναι το εφετόν και το ζητούμενον. Να κατέλθει ο Χριστός να αιχμαλωτεύσει τα πάθη μας, να λαφυραγωγήσει της ψυχής μας τους πόθους και να σύρει στον θρίαμβο του, αιχμαλωτεύων αιχμαλωσίαν , πάντα εχθρόν και πολέμιον, εμφωλεύοντα εν τη καρδία,να καταστρέψει το οικοδόμημα του εγώ μας και να οικοδομήσει ναόν Αναστάσεως και λατρείας πνευματικής τον καινόν άνθρωπον εντός μας.

Αλλιώς υπάρχει και η πνευματική αιχμαλωσία και άλωση από τον εχθρό. Αυτός αφού του κάμουμε ευπρόσδεκτο χώρο, λεηλατεί και καταστρέφει γέρους νέους και παιδία, παλιά και πρόσφατα αποκτημένες αρετές και αίρει από εμάς κάθε ιερό και πολύτιμο και καταστρέφει το οικοδόμημα της πνευματικής μας ανάστασης. Και μετά μόνο με την μετάνοια και σκληρή πνευματική εργασία, θα επιστρέψουμε στην οικοδόμηση του ναού της ανάστασης εντός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου